5 noiembrie 2017

Impresii din Danemarca


 Danemarca e una din tarile mele preferate unde sper sa am ocazia sa mai merg curand.O tara tipica nordica, cu caracteristici atat de diferita de celelalte tari din alte regiuni europene cu care eram obisnuita pana acum. Am avut norocul si oportunitatea sa calatoresc in  Danemarca de doua ori cu sotul meu datorita unui proiect european in care el il are cu scoala unde el lucreaza . El a fost de multe ori acolo sa duca elevii in practica, dar in  ultimele doua calatorii a  impartasit cu mine exeperienta daneza. E adevarat ca e una din tarile cele mai scumpe din Europa iar noi  am avut noroc cu ospitalitatea prietenilor nostri  din Odense in casa carora am locuit 4 zile anul trecut. Am sa va povestesc de minunatul oras Odense si putin despre Copenhaga pe care am vizitat-o de 2 ori dar pe fuga .


Despre Danemarca si danezi


Situata in peninsula Iutlanda , Danemarca e formata din cel putin 482 insule. E impresionant sa vezi pe harta cum arata aceasta tara . Cateva lucruri despre tara si locuitori:

  • Are granita terestra doar cu Germania dar insulele sunt situate in Marea Baltica si Marea Nordului
  •  Insulele cele mai mari sunt Zeelanda (Sjaelland), Fyn (Fjona), Amager (unde se afla si capitala Copenhaga),Falster, Lloland, Langeland, Aero, etc.; Cele mai importante centre urbane si economice ale danemarcei sunt Copenhaga, Odense, Arhus, Aslborg.
  • Are o societate cosmopolita si moderna, o stabilitate económica típica tarilor nordice  si o istorie care merge inapoi la perioada vikingilor.Deci stramosii danezilor erau Vikingii-de aici statura lor mare si tenul deschis la culoare.Sunt oameni reci la prima vedere-calculati , pragmatici si distanti-dar odata ce le intri la inima sunt oameni minunati. Vorbim de culturi diferite-noi, latinii suntem persoane temperamentale, deschise si prea calde, exuberante  si uneori in mijlocul popoarelor nordice simtim acest soc de diferenta culturala. Trebuie doar sa acceptam ca suntem diferiti. A fi rezervat , calculat si rece nu insemana oameni rai .
  • Este adesea citata ca fiind  ” tara cea mai fericita din lume “ potrivit sondajelor si este usor de vazut strazile curate si sistemele eficiente de transport public , prosperitatea económica si nivelul de trai ridicat al danezilor.
  • Simboluri: berea Carlsberg , butter cookies, micuta sirena, Hans Christian Andersen si povestile lui nemuritoare, Lego, Pandora, portelanurile Royal Copenhagen, Optimistul,etc.
  • Danemarca este si tara care l-a inspirat pe Shakespeare sa scrie Hamlet


Experienta  mea daneza 

Odense-Orasul natal al lui Hans Christian Andersen      In ambele dati cand am calatorit in Danemarca am mers in Odense (in insula Funen) -unul din orasele cele mai importante din tara. Jose are aici parteneriat cu o scoala -Khol College unde anual isi tirmite elevi sa faca practica in hoteluri si restaurante de prestigiu. Tot aici avem prieteni minunati care au mereu usa casei lor deschisa pentru noi si care ne fac sa ne simtit bineveniti de fiecare data.Ultima data am fost chiar invitati sa stam in casa prietenilor Fyn si Malgorzata .

     Orasul e locul natal al marelui scriitor Hans Christian Andersen . Cand eram copil eram fascinata de povestile lui-Micuta Sirena, Ratusca cea urata, Soldatul de plumb,etc. Intregul Odense este plin de marcile imprimate ale lui Andersen. Imaginati-va ca strazile sunt pline de forma piciorului scriitorului (giganta) ,de silueta lui ,diferite personaje in miniatura imprimate in ciment, aproape totul are cate o dovada a istoriei acestuia in acest loc fermecator. Centrul orasului este superb: case micute colorate cu acoperisuri tipice ,strazi inguste, cladiri de o arhitectura speciala, etc.Cu alte cuvinte am fost fermecata de Odense, in ciuda frigului (ambele vizite au fost iarna, in februarie).
2016
Casa lui Andersen


Optimistul

        O alta particularitate a acestei regiuni este multimea locurilor unde poti iesi  la plimbare in natura. Danezii sunt prieteni ai naturii si apreciaza mult miscarea, avand multe parcuri unde merg cu bicicletele, la alergare sau pur si simplu la plimbare. Am fost in unele parcuri  din centrul orasului si altele la periferie si -in ciuda frigului si a zapezii inghetate - a fost o plimbare ce a adus mai multa bucurie si farmec decat daca am fi umblat prin magazine si mall-uri :) De fapt unul din hobby-urile noastre e sa mergem sa facem fotografii in natura .

      Prietenii nostri  Fyn si Malgorzata au o casuta cu un far (de aici si numele ´Lighthouse`)  situata la mare, in mijlocul unei penindsule la vreo 10 km de Odense. Este un loc retras, fara tehnilogie unde ai ocazia sa te relaxezi total si sa uiti de problemele cotidiene. Fiind iarna am avut parte de mult frig si vant dar plimbarea prin campia salbatica a fost fenomenala, intalnind vaci salbatice si vapoare trecand pe langa noi. 
The Lighthouse

Copenhaga

Ambele dati am petrecut cateva ore pe fuga vizitand capitala : Copenhaga-cel mai mare oras din peninsula scandinava. Se spune ca in anul 1167 Copenhaga era un sat mic numit Havn care a crescut treptat ajungand cel mai importante oras din Danemarca datorita portului Roskilde. Copenhaga poarta farmecul lumii vechi alaturi de unele din cele mai frumoase exemple din lume de  arhitectura avangardista. E un oras vibrant, modern si cu o istorie lunga si fascinanta. Am fost impresionanta de curatenia strazilor , multimea turistilor , strazile inguste si medievale inconjurate de canalele pitoresti din Christianhavn . Am adorat Portul Nyhavn , plimbarea cu barca pe canale de unde am vazut multe cladiri importante si monumente (Micuta Sirena, palatul regal, primaria , Tivolli park, zona pietonala, etc)
Dar pozele vorbesc de la sine….
Royal Copenhaga-celebrul portelan danez


Lego Shop
In cel mai fain din Copenhaga-what else?palatul regal
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vinuri portugheze: Cartuxa