21 iulie 2017

Plajele din Portugalia: Mira       Plaja Mira face parte din lista plajelor unde am avut ocazia sa merg de mai multe ori aici in Portugalia. Nu e o plaja chic, stilata dar pe mine m-a acaparat personalitatea locala intalnita aici, traditiile portugheze  care marcheaza locul si salbaticia plajei. Oceanul aici apare in toata splendoarea lui-mirific si salbatic.

Capela plajei Mira

        Timp de 30 de ani  aceasta plaja primeste steagul albastru ca fiind una din putinele plaje de foarte buna calitate in privinta iodului, a nisipului fin si curat si a calitatii apei .Plaja din Mira este situata in regiunea Coimbrei, in partea litorala centrala a Portugaliei si este foarte populara mai ales in randul emigrantilor din Franta. E un loc cu multi turisti vara, in ciuda faptului ca e aproape imposibil sa intri in apa- majoritatea zilelor e interzis sa intri in apa datorita valurilor mari si puternice (multi oameni si-au pierdut viata pe aceasta plaja de-a lungul anilor)  iar apa e foarte rece-imposibil de suportat chiar si in zilele cele mai fierbinti de vara.Plimbare pe plaja dimineata devremePescarusii
       Vara sau iarna este o placere sa te plimbi pe plaja si sa te bucuri de briza marii , de pescarusii survoland deasupra apei in cautarea hranei . E o plaja unde gasesti zeci de barci care merg zilnic in larg pentru a pescui cu mrejele. Am fost acolo de cateva ori si am vazut cum pescarii scot mrejele pline de pesti din ocean si apoi multimea din jurul lor mirata, pescarusii agitati infruptandu-se de pestisorii scosi si tractoarele tragand coardele -toate acestea sunt spectaculare. Si apoi daca vrei sa cumperi peste proaspat ,aici poti cumpara viu si ieftin.
Peste abandonat dupa pescuit     Totodata ,pe langa cei 7 kilometri de plaja , zeci de metri largura de nisip deosebit de pufos si multe dune uriase de nisip, se intinde Laguna de Mira-un paradis al vegetatiei si al pasarilor. E un loc minunat pentru a face camping, plimbari lungi cu bicicleta (exista multe piste special amenajate pentru ciclisti) , fotografii . Exista si un bungalow dotat cu casute noi si moderne ai spatii special amenajate pentru pescuit. Un adevarat paradis pentriu iubitorii de natura.       Si nu in ultimul rand va reocmand in aceasta regiune sa incercati specialitatile culinare specifice zonei: Porcul de lapte la protap (Leitão) servit cu felii de portocale, salata si cartofi rondele prajiti ; capra  facuta in cuptorul de lemne (Chamfana), sardinele la gratar, fructele de mare si orezul cu peste si fructe de mare , Enguias si incercati vinul spumant din regiune-e foarte bun (Marques de Marialva).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vinuri portugheze: Cartuxa