12 mai 2017

Sanctuarul de la Fatima

Papa Francisco viziteaza Portugalia cu ocazia implinirii a 100 ani de la aparitia Maicii Domnului in Fatima
Chiar in acest momment Preasfintia Sa, Papa Francisco e in Fatima celebrand misa lumanarilor chiar aici in sanctuariu.Marturisesc ca eu nu sunt o persoana religioasa dar ceea ce vad la televizor e emotionant. Sute de mii de oameni sunt prezenti acolo pentru a participa la aceste servicii de celebrare a Maicii din Fatima. Zilel astea am fost martor la mii de pelegrini trecand prin orasul meu -oameni de aproape si de departe care parcurg tot drumul de la casele lor pana la Fatima pe jos -in grupuri mari, organizate-zi si noapte. E impresionant sa vezi credinta si speranta acestor oameni. Pana acum nu intelegeam ce rost are-de ce fac acest lucru, ca doar pelegrinajul la Fatima nu iti ofera un loc in rai sau nu te face sfant. Oamenii fac asta pur si simplu ca sa isi respecte promisiunea facuta Fecioarei cand cer un lucru pentru ei insisi sau pentru familia lor. Ii respect mult -e un obicei de 100 de ani si in acest moment in Fatima sunt peste 500.000 persoane asistand la misa tinuta de papa.

In 13 Mai se sarbatoresc 100 ani de cand Sfanta Fecioara s-a aratat intr-o noapte la cei trei pastori: Lucia, Jacinta si Francisco (doi dintre ei maine vor fi sanctificati). Conform istoriei ,Ingerul Pacii s-a aratat pentru prima data celor 3 copii pastori in 13 mai 1917 iar  aparitiile s-au repetat timp de 6 luni -mereu in ziua de 13 (pana in octombrie).Era perioada Revolutiei Sovietice. Aceasta le-a spus ca e nevoie sa se roage mult si sa invete sa citeasca, apoi o capela chiar in acel loc (in prezent Fatima).

Se spune ca Maica Domnului de la Fatima ar fi dat 3 secrete copiilor: primul secret a fost o viziune a iadului, al doilea se refera la temrinarea primului razboi mondial si prezice un al doilea razboi mondial ce avea sa inceapa in timpul domniei Papei Pius al XI-lea; a doua parte al secretului e ca Rusia va fi consacrata Inimii Imaculate.Al treilea secret a fost dezvaluit abia in 2000 de catre Papa Ioan Paul al 2-lea si se referea la persecutia crestinilor in secolul al XX-lea  care a culminat cu tentativa de asasinat al Papei Ioan Paul al 2-lea.

Asta e istoria Fatimei si a Fecioarei de la Fatima. Biserica Catolica da o importanta majora acestui loc si acestor preziceri drept pentru care actualul papa urmeaza sa sanctifice doi din cei 3 pastori.

E un moment emotionant in istoria Portugaliei -cei 100 de ani celbrati atat de frumos prin vizita noului papa , atat de indragit de oamenii de rand. Am vazut oameni care dorm in strada , fac sute de kilometri pe jos si infrunta ploile si vijelia doar ca sa fie in aceasta zi prezenti in acel loc sfant si sa il vada pe Preafericitul. Imi pare rau ca nu am mers si eu (din pacate azi doar functionarii publici au primit zi libera - eu a trebuit s amerg la munca). Dar va spun sincer ca de cate ori merg in acest loc simt ceva special -o pace interioara si un sentiment magnific-imposibil de descris. Cine a fost stie despre ce vorbesc.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vinuri portugheze: Cartuxa