19 iunie 2017

Plajele din Portugalia:Peniche si Baleal

Portugalia e o tara atlantica, fascinanta si plina de viata. E o destinatie turistica tot mai populara datorita plajelor intinse , frumoase , izolate si salbatice dar si datorita oraselor medievale, pline de istorie si mister. Dar o sa incep prin a va prezenta unele plaje unde obisnuiesc sa merg si care fac parte din preferintele mele . Oceanul e unic-salbatic, cu valuri uriase si uneori prea involburate ce il face periculos -dar il prefer de mii de ori marilor.


Plaja din Peniche

        Situata in districtul Leiria ,la numai 65 km de Santarém si la cca 100 km de Lisabona,  plaja din Peniche e una din cele mai populare plaje din litoralul de est in special in randul surferilor. E totodata plaja unde eu merg cel mai des-ador faptul ca e o plaja destul de salbatica, fara sezlonguri si multa civilizatie in jur-unicul bar in zona fiind un bar al surferilor unde se mananca foarte bine si ieftin. Noi ne-am indragostit de burgerii si sangria de acolo!
      Principala caracteristica a acestei plaje e ca are valuri puternice si totodata apa e destul de mica pe o suprafata intinsa, ceea ce face posibila intrarea in apa a copiilor . Desi e considerata salbatica gasim aici merue salvamari ce stau de veghe sa nu se intample nicio tragedie si multi surferi-majoritatea care iau ore de surf (la Surf Bar se pot inchiria costume, echipamente si totodata se pot lua ore de surf-ei avand cea mai buna scoala de surf din zona).


    In timpul saptamanii-chiar in epoca de varf- plaja nu e deloc aglomerata. E fantastic sa mergi la plaja si sa simti ca e toata plaja a ta. Nu uitati sa aduceti de acasa scaune de plaja, umbrele (neaparat) si uneori protetorul de vant e foarte util. Uneori cand la noi in Santarém e foarte cald si fara nori, in Peniche e noros, vant puternic, rece si apa congelata. Niciodata nu se stie cum e vremea exact acolo-dar daca ai noroc poti petrece o zi relaxanta, magnifica la plaja aici in Peniche.
   Puteti face plimbari lungi de-a lungul plajei-plaja se intinde pana la Plaja Baleal -unde se spune ca vremea e putin mai calma si undele mai moderate. Unicul inconvenient in Baleal pentur mine e ca, in functie de maree plaja nisipoasa se diminueaza, lasand un spatiu mic pentru amatorii de stat la soare. Dar multora le place mult Baleal si din punct de vedere al barurilor gasiti mai mult de 3 baruri pe plaja si scoli de surf de asemenea. Puteti trece podul in satul Baleal care e o insula cu stanci, un loc frumos si interesant de vizitat. Puteti chiar inchiria camere acolo-in Baleal aveti mai multe oferte hoteliere , pe cand in Peniche (la 2-3 km de Baleal) gasim doar apartamente particulare care si ele inchiriaza camere.
   Va place surfingul? Vreti sa invatati surf? Vreti un concediu linsitit, departe de aglomeratia plajelor din sud-incercati Peniche sau Baleal (sau multele celelalte plaje din zona-sunt multe).

Vinuri portugheze: Cartuxa