10 iunie 2017

Sa cunoastem Portugalia -Trás os montes


Jurnal de calatorie: Trás os Montes (Regua, Lamego, Vidago, Chaves)-Mai 2017


Trás os Montes e una din regiunile muntoase cele mai frumoase din Portugalia. Cand vorbim de Portugalia ne gandim mai mult la plajele intinse ,stancoase si impanzite de turisti, dar in realitate Portugalia e mult mai mult de atat. De cand sunt aici (de 6 ani deja) mereu descopar un colt nou, mereu descopar o traditie noua si un fel de mancare diferit  si sunt sigura ca inca mai am multe de descoperit. Va impartasesc ultima mea vizita in nordul tarii-in minunata regiune numita Trás os Montes. Numele e simbolic deoarece aceasta parte se situeaza dincolo de muntele Marão si coincide totdata si cu denumirea de regiunea Douro de sus.E faimoasa regiune unde se mananca foarte bine-cea mai buna carne de vaca ,cel mai bun vin si multe izvoare cu apa minerala.


Regiunea Douro iti taie respiratia. Urmand raul cu acelasi nume- Douro, strabati serpentinele printre muntii incarcati de podgoriile vinicole cele mai faimoase ale tarii: Sandman, Ferreira, Taylor, dona Antonia,etc. Toate vinurile de Porto isi au originea in aceast paradis numit Douro.



In Regua poti face o croaziera pe raul Douro pana in orasul Porto (unde sunt pivnitele celebrelor case de vinuri mentionate).Orasul e in apropierea orasului Vila Real (pe care nu am apucat sa il vizitam) si a devenit un oras deosebit de important in istoria si cultura vinului datorita lui Marques de Pombal-un fost prim ministru care a reconstruit Lisboa dupa cutremur si care totodata a consacrat in 1756 Compania Generala de Vinuri din Regiunea Douro,creind sediul aici in Regua.De aici plecau barcile incarcate cu butoaiele de vinuri pana in Vila de Gaia (Porto)unde erau pus in pivnite sa imbatraneasca.

Podgoriile Sandman

Douro in Regua



Lamego e un alt oras in care am poposit si pe care nu il puteti pierde daca treceti prin regiune. De fapt acesta a fost primul oras in drumul nostru si se afla in districtul Viseu, inainte de a intra in regiunea Douro. Am ajuns aici in perioada cireselor si peste tot vezi ciresi incarcati cu fructe iar in centrul orasului era un targ doar de cirese. Clar ca am mancat si noi cu pofta cateva :)

Si aici ce iti fura privirea e Sanctuarul Nossa Senhora dos Remédios -e o biserica in stil baroc si e wow! Daca esti jos in centrul orasului nu se poate sa nu vezi in varful dealului din fata catedrala ce are gradinile etajate .


Dar sa mergem in varful Muntelui Santo Estêvão unde se afla impunatoarea catedrala Santuário de Nossa Senhora dos Remédios. Construita in secolul 18 de catre Bisopul de Lamego biserica era un refugiu de inchinare si alinare a celor bolnavi . Dar biserica a fost temrinata doar in anul 1905 si contine elemente baroc si rococó.In fata templului se afla multe scari ( in numar de 686) delimitate de minunate gradini , fantani si statui . Totodata am vazut acolo un castan care are 700 ani  si are un trunchi foarte gros, fiind infrumusetat de iedera .

Vorbind de gastronomia regiunii acest oras e faimos pentru vinul spumant (Raposeira e cel mai popular-si scump), pentru sunca afumata Presunto de Lamego ( pur si simplu perfecta) si alte afumaturi, Bola de Lamego (un fel de placinta cu carne sau afumaturi), Pastel de Lamego (o mini tarta dulce cu crema de migdale). La pranz am ales Cabrito Assado ( iedut la cuptor)-o emblema a locului si foarte bun.








Vidago a fost destinatia noastra in acest weekend. Recent a fost la televizor un serial Vidago Palace ce era filmat exact in acest loc. Vidago e de fapt un sat in mijlocul muntilor-in sanul Trás os Mont-ului- o zona retrasa, salbatica si foarte linistita. Daca iti plac locurile aglomerate si impanzite de baruri si discoteci alege altceva . Aici parca timpul s-a oprit in loc. Atractia locului e Vidago Palace-ce era in trecut un palat , apoi scoala de hotelarie si in prezent hotel de 5 stele. Dar parcul ce inconjoara frumosul palat e deschis publicului. Tot aici sunt izvoare termale folosite ca tratament pentru diferite boli, terenuri intinse de golf (pentru cei cu multi bani  deoarece aici vorbim de mult lux ), apa minerala de Vidago si gastronomia foarte apreciata. Mai bine vedeti fotografiile si veti vedea ca am petrecut un weekend magic in acest loc de vis.











Satul Vidago




Presunto de Lamego


















La intoarcere am mai trecut printr-un orasel care mi-a placut foarte mult-Chaves. Se afla la frontiera cu Spania (Galicia) si e faimos din punct de vedere turistic ,arheoçogic si gastronomic (gastronomia transmontana ). In primul rand are bai termale-cu  o apa minerala termala deosebit de celebra in tratarea multor boli. Daca treci pe la baile centrale incearca un pahar cu apa de Chaves (care e  calda si se da portionat de catre o asistenta medicala). Apoi in centrul vechi sunt multe cladiri vechi si frumoase, colorate si strazi inguste-care dau farmecul acestui loc. Torre de Menagem  si Castelul de Santo Estavão, cu parcul frumos ingrijit , cladirile primariei si Igreja de Madalena, Podul roman peste Tamega -toate sunt monumente de o mare importanta istorica, atestand asezari inca din vremea ocuparii Peninsulei Iberice de catre romani. 
Podul Roman din Chaves
Castelo Santo Estavão



Primaria


Baile Termale de Chaves












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu