30 iunie 2017

Sardine la gratar cu salata de ardei copti

     In trecut sardinele erau considerati cei mai ieftini pesti , mancarea celor saraci in Portugalia si nu se recomanda consumarea lui din motive de sanatate. In ziua de azi acest peste a devenit un lux -nu e ieftin deloc-sunt perioade cand un kilogram atinge 9 -10 euro si totodata e considerat a fi foarte sanatos . Deci e pestele favorit al portughezilor si este vedeta multor festivaluri locale  si in multe restaurante cu sau fara stil.


      Cand ne gandim sa pregatim sardine trebuie sa urmam unele reguli: 
  • Se fac doar la gratar (cu carbune sau la gratarul electric) -simple ,cu sare. Nu se curata de solzi sau intestine-proaspete le spalam si le punem in sare cu cca 30 minute inainte de a le pune la gratar. Atentie la grasimea ce lasa-cu cat sunt mai grase sunt mai bune si nu se tin mult pe gratar ca sa nu se usuce.

  • servim alaturi de cartofi fierti si salata cu ardei copti. de obicei cand incing gratarul pun mai intai ardeii la copt (2-3 bucati) si abia apoi sardinele cand totul e pregatit la masa (cartofii, salata si painea taiata felii). deci salata o facem din ardei copti, taiati fasii mici , rosii, salata verde, ceapa si oregano uscat, sare, ulei de masline si otet. 
  • Nu uitati vinul. desi mancam peste , sardina o servim cu vin rosu sau rose. E un peste cu gust puternic, ca si somonul si de aceea e corect sa servim  un vin rosu, dar nu foarte aspru.
  • Si se mananca cu mana :D  (glumesc- doar ca eu prefer chiar cu mana) aveti grija de coloana vertebrala si intestinele care se inlatura cu grija .




Vinuri portugheze: Cartuxa